top of page

Media BE

BE.jpg

Belgie

PFAS_bloed-Beringen.jpg

Extra onderzoek naar PFAS  in bloed van Beringenaren

27 November 2023

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits laat in Beringen extra bloedonderzoeken naar PFAS uitvoeren. Beringen is geselecteerd omdat er ongerustheid is bij het actiecomité Leefbaar Tervant en een deel van de bevolking. Eerdere onderzoeken brachten verhoogde dioxinewaardes an het licht in de buurt van het industrieterrein in Paal. Als mogelike schuldige wordt gewezen naar de verbrandingsoven van Bionerga. Maar het kan evengoed en andere vervuiler zijn, want de haard van de luchtverontreiniging is moeilijk te achterhalen. Dit Vlaams bloedonderzoek, naast Beringen,

ook in Zwindrecht en Ronse, draait dus om PFAS in gebieden rond brandweerkazernes, industrièle sites en verbrandingsovens.

PFAS eieren rapport
10-11-2023-PFAS_Beringen.jpg
Na dioxines ook PFAS gevonden in kippeneieren in Beringen
10 November 2023
 
Van 2019 tot 2022 deed ToxicoWatch al een biomonitoringsonderzoek naar dioxines in kippeneieren van hobbykwekers. Buurtbewoners vroegen een nulmeting voor de komst van de nieuwe biostoomcentrale van Bionerga in Beringen. Uit het recentste onderzoek bleek het aandeel aan dioxines in kippeneieren sterk gestegen op verschillende locaties.

Nieuwsblad van het Noorden

pdf-format: 

PFAS in eieren van hobbykippen

TW-onderzoek Beringen, België 2023

PFAS in eieren van hobbykippen

TW-onderzoek Beringen, België,

oktober 2023

Van 2019 tot 2022 heeft ToxicoWatch (TW) een meerjarig biomonitoringsonderzoek naar dioxinen (PCDD/F/dl-PCB) in eieren van hobbykippen in Beringen uitgevoerd in relatie met de afvalverbrandingsoven Bionerga. Afvalverbranding als bron van PFAS-contaminatie heeft nog weinig aandacht gekregen.

 

BE-media01.png
Steeds meer dioxines in de lucht in Beringen: "Tot zes keer meer in eieren"
2 juni 2023, VRT News

Er zijn de voorbije twee jaar steeds hogere dioxinewaarden gemeten in Beringen. Dat is de conclusie van een biomonitoringonderzoek met eieren, dat werd opgestart in 2019. Toen werd duidelijk dat Bionerga een afvalverbrandingsoven en biostoomcentrale zou bouwen in Beringen. Het huidige onderzoek kan wel niet bevestigen wat de precieze bron van de ongezonde stoffen is. Bionerga zelf zegt dat de uitstoot altijd onder de wettelijke toegelaten normen zijn bleven.

BE_Media02.jpg
Verhoogde dioxines in Beringen: Wetenschappers zijn geschrokken

 

Beringen - 2 juni 2023

Wij zijn geschrokken van de resultaten”, zegt de Nederlandse toxicoloog Abel Arkenbout die het onderzoek rond de afvalverbrandingsoven van Bionerga heeft gevoerd. “Dergelijke hoge concentraties aan dioxines in kippeneieren vinden we normaal gezien alleen in sterk verontreinigde gebieden.”

 

In 2019 kwam er op vraag van de bewoners een nulmeting voor de ingebruikname van de nieuwe biostroomcentrale van Bionerga in Beringen. De stad stemde in om die analyse te bekostigen. In 2020 startte de nieuwe verbrandingsoven op. In 2019 is ToxicoWatch gestart met een nulmeting biomonitoringonderzoek. 

Het Belang van Limburg

20160702_151034.jpg
bottom of page