top of page

Media BE

BE.jpg

Belgie

BE Nieuws
BE-media01.png
Steeds meer dioxines in de lucht in Beringen: "Tot zes keer meer in eieren"
2 juni 2023, VRT News

Er zijn de voorbije twee jaar steeds hogere dioxinewaarden gemeten in Beringen. Dat is de conclusie van een biomonitoringonderzoek met eieren, dat werd opgestart in 2019. Toen werd duidelijk dat Bionerga een afvalverbrandingsoven en biostoomcentrale zou bouwen in Beringen. Het huidige onderzoek kan wel niet bevestigen wat de precieze bron van de ongezonde stoffen is. Bionerga zelf zegt dat de uitstoot altijd onder de wettelijke toegelaten normen zijn bleven.

BE_Media02.jpg
Verhoogde dioxines in Beringen: Wetenschappers zijn geschrokken

 

Beringen - 2 juni 2023

Wij zijn geschrokken van de resultaten”, zegt de Nederlandse toxicoloog Abel Arkenbout die het onderzoek rond de afvalverbrandingsoven van Bionerga heeft gevoerd. “Dergelijke hoge concentraties aan dioxines in kippeneieren vinden we normaal gezien alleen in sterk verontreinigde gebieden.”

 

In 2019 kwam er op vraag van de bewoners een nulmeting voor de ingebruikname van de nieuwe biostroomcentrale van Bionerga in Beringen. De stad stemde in om die analyse te bekostigen. In 2020 startte de nieuwe verbrandingsoven op. In 2019 is ToxicoWatch gestart met een nulmeting biomonitoringonderzoek. 

Het Belang van Limburg

2023_media_beringen.jpg
“Mensen kunnen hier ernstig ziek van worden”: dioxinegehalte in Beringen al twee jaar in stijgende lijn

“Zorgwekkend.” Dat vindt toxicoloog Abel Arkenbout van de hoeveelheid dioxines in Beringen. De afgelopen drie jaar werden op verschillende locaties in de Limburgse stad kippeneieren getest op hun dioxinegehalte. Uit dat onderzoek blijkt nu al dat de laatste twee jaar op rij een serieuze stijging te zien is van de hoeveelheid van deze giftige stoffen. De stad vraagt nu de hulp van de Vlaamse overheid om na te gaan waar de stoffen precies vandaan komen. “Geen eitjes meer eten? Daarmee is het probleem niet opgelost.”

 

bottom of page