top of page

Nieuws & media

Audiovisual
Stille PFAS
Stille_PFAS.png
De stille PFAS-epidemie

De wijdverbreide toepassing van onafbreekbare pfas-chemicaliën in tal van producten vormt een ernstig gevaar voor onze gezondheid en leefmilieu, schrijft onafhankelijk toxicoloog Abel Arkenbout. We moeten nu actie ondernemen om het gebruik ervan te stoppen.

De Andere Krant - 15 april 2023

Giftig stoffen
Giftige stoffen overspoelen onze leefomgeving
Giftige stoffen overspoelen onze leefomgeving

 

26 november 2022 

Karel Beckman

“We leven in een gefluoriseerde samenleving”, zegt Arkenbout. Hij maakt zich grote zorgen over de poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) “die ons als een tsunami overspoelen”. Arkenbout, die met zijn bureau Toxicowatch in heel Europa actief is, trekt al jaren aan de bel over de snelle verspreiding van zogenoemde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) als dioxinen en PFAS. Hij is niet de enige. Onlangs nog riepen 116 wetenschappers de WHO op, de richtlijnen voor PFAS-blootstelling drastisch aan te scherpen. Ook de Nederlandse regering is bezorgd: zij werkt aan “een Europees traject om het gebruik en de productie van PFAS aan banden te leggen”.

Dioxinen in Harlingen. Documentaire over het het onderzoek van ToxicoWatch naar de uitstoot van de verbrandingsoven REC in Harlingen.

"Angst in Harlingen" (2015). 

Documentaire van Zembla over afvalverbranding, eieren en dioxinen

Anchor 1
bottom of page